Από το Βορρά, ο Πλακιάς μπορεί να προσεγγιστεί μέσω της οροσειράς από δύο διαφορετικούς δρόμους που τρέχουν μέσα από το φαράγγι του Κοτσυφού ή/και από το Κουρταλιώτικο Φαράγγι στα βορειοανατολικά.
Ο επισκέπτης θα βρει όλες τις ανέσεις και ευκολίες στον Πλακιά: ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ξενώνες νεότητας, κάμπινγκ, παραδοσιακές ταβέρνες, καφετέριες - μπαρ (στον κεντρικό δρόμο που περνά μπροστά από τη θάλασσα), πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, αν και δεν υπάρχει τράπεζα ή αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών. Υπάρχει ένας μεγάλος ελεύθερος χώρος στάθμευσης στα ανατολικά.
Το όνομα Πλακιάς στην ελληνική γλώσσα σημαίνει «επίπεδος». Έχει μια θαυμάσια χρυσή-αμμώδη παραλία που εκτείνεται από τα ανατολικά και απλώνεται γύρω από τον κόλπο, με 1300 μέτρα μήκος και μέσα στην οποία υπάρχουν πολλές μικρότερες απομονωμένες παραλίες, όπως για τους φυσιολάτρεις στο ανατολικό άκρο και τις οργανωμένες παραλίες που παρέχουν διευκολύνσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, χώρους στάθμευσης, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις κλπ. Ο κόλπος προσελκύει πολλούς λάτρεις της ιστιοσανίδας.
Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες βόλτες τόσο τοπικά όσο και πέρα από την παράκτια βόρεια οροσειρά της πόλης, κατάλληλες για τους εξερευνητές της φύσης, καθώς και ορεινή πεζοπορία και ποδηλασία.
"Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού" γιορτάζεται κάθε Σεπτέμβριο στην κεντρική πλατεία με ένα μεγάλο πανηγύρι το βράδυ, με δωρεάν γεύμα σε μπουφέ και δωρεάν παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορευτικές παραστάσεις.
Η τοποθεσία του Πλακιά προσφέρει ένα καλό σημείο εκκίνησης για εκδρομές στην νότια Κρήτη και υπάρχουν πολλές άλλες υπέροχες παραλίες κοντά, όπως το Γαβδολίμανο και της Σούδας με φοίνικες στα δυτικά, το Δαμνόνι, το Αμμούδι, τα Λευκόγεια και τα Σχοινάρια (προτιμάται από τους δύτες) προς τα ανατολικά.