Το πρώτο Μινωικό Παλάτι χτίστηκε το ( 1900 π.Χ.), όταν η δυναστεία των θρυλικού βασιλιά Μίνωα κυριαρχούσε και η Κνωσός ήταν το κυριότερο κέντρο εξουσίας στην Κρήτη. Καταστράφηκε όμως το 1700 π.Χ. και ένα νέο παλάτι χτίστηκε στη θέση του.
Το εντυπωσιακό μέγεθος του παλατιού που καλύπτει μια έκταση 22.000 τ.μ. και η κατασκευή του -η οποία βασίστηκε στη χρήση υλικών πολυτελείας και προηγμένων τεχνικών οικοδόμησης- ήταν πολυόροφη και είχε ένα περίπλοκο αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Λόγω αυτού του γεγονότος το παλάτι συνδέεται με την Ελληνική Μυθολογία - Το παλάτι σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Δαίδαλο με τέτοια πολυπλοκότητα που κανείς βρισκόμενος μέσα σε αυτό δεν θα μπορούσε να βρει ποτέ την έξοδό του και ο βασιλιάς Μίνωας στη συνέχεια κράτησε τον αρχιτέκτονα φυλακισμένο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκάλυπτε ποτέ το αρχιτεκτονικό σχέδιο του παλατιού σε κανέναν .. . και επιπλέον με το μύθο του Μινώταυρου -ένα πλάσμα με το κεφάλι και την ουρά του ταύρου στο σώμα ενός ανθρώπου-, κλειδωμένος σε ένα τεράστιο λαβύρινθο από τον βασιλιά Μίνωα και ο οποίος τρέφονταν από τις ανθρωποθυσίες, έως ότου ο Θησέας με τη βοήθεια του νήματος της θεάς Αριάδνης τον σκότωσε.
Περπατώντας μέσα από πολύπλοκα πολυεπίπεδα κτίρια του μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί το ανάκτορο της Κνωσού συνδέεται με το μυθολογικό λαβύρινθο.
Η περιοχή ανακαλύφθηκε το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό και οι ανασκαφές στην Κνωσό άρχισαν το 1.900 μ.Χ. από τον Άγγλο αρχαιολόγο Sir Arthur Evans - Άρθουρ Έβανς ( 1851-1941 ).
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι:
Το Παλάτι της Κνωσού, που είναι και το μεγαλύτερο από τα σωζόμενα Μινωικά ανακτορικά κέντρα. Τέσσερα φτερά-άξονες είναι διατεταγμένα γύρω από μια κεντρική αυλή και που φέρουν τα βασιλικά διαμερίσματα, τα εργαστήρια, τα ιερά, τις αποθήκες, την αίθουσα του θρόνου και τις αίθουσες των δεξιώσεων.
Το Μικρό Παλάτι, που βρίσκεται στα δυτικά του κυρίως ανακτόρου και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ανακτορικής αρχιτεκτονικής.
Η Βασιλική Έπαυλη, που βρίσκεται στα ΒΑ του ανακτόρου. Έχει έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα που είναι και μπορεί να υπήρξε η κατοικία ενός αριστοκράτη ή αρχιερέα.
Οικία των Τοιχογραφιών, που βρίσκεται στα ΒΔ του παλατιού και είναι μια μικρή έπαυλη με πλούσια διακόσμηση, π.χ.τοιχογραφίες με Μπλε πουλιά.
"Καραβάν Σεράι", το οποίο βρίσκεται στα νότια του παλατιού και ορίστηκε ως χώρος υποδοχής και ως ξενώνας. Λουτρά και τοιχογραφίες εξοπλίζουν και να διακοσμούν κάποια από τα δωμάτια αντίστοιχα.
Η "Ανεξερεύνητη Έπαυλη". Ιδιωτικό κτίριο που βρίσκεται στα ΒΔ του ανακτόρου. Είναι ορθογώνιο, με μια κεντρική με τέσσερις κίονες αίθουσα, με διαδρόμους, αποθήκες και τα ερείπια μιας σκάλας.
Ο Τάφος του Ναού, που βρίσκεται περίπου 600 μέτρα στα νότια του παλατιού και συνδέεται με το «Σπίτι του Αρχιερέα » μέσω ενός πλακόστρωτου δρόμου. Εικάζεται ότι ένας από τους τελευταίους βασιλιάδες της Κνωσού (17ος -14ος αιώνας π.Χ.) ήταν θαμμένος εδώ.
Το Σπίτι του Αρχιερέα. Βρίσκεται 300 μέτρα στα νότια του Καραβάν Σεράι και περικλείει ένα πέτρινο βωμό με δύο στήλες που πλαισιώνονται από τις βάσεις του διπλού πέλεκυ.
Η Έπαυλη του Νότου. Ιδιωτική μονοκατοικία που βρίσκεται στα νότια του ανακτόρου. Ένα τριώροφο κτίριο με καθαρτήρια δεξαμενή και υπόστυλη κρύπτη.
Η Έπαυλη του Διονύσου. Ιδιωτική, περίστυλη οικία των ρωμαϊκών χρόνων. Διακοσμημένη με υπέροχα ψηφιδωτά που απεικονίζουν το Διόνυσο. Το σπίτι ενσωματώνει ειδικές αίθουσες αφιερωμένες στη διονυσιακή λατρεία και κουλτούρα.
Καλό θα είναι η επίσκεψή σας στην Κνωσό να συνδυάζεται και να συμπληρώνεται με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου όλα τα γνήσια ευρήματα εκτίθενται και θα σας μεταφέρουν το μεγαλείο της Μινωικής ζωής στο παλάτι ακόμα πιο κοντά.